GFI-Quote zum heute beschlossenen Verbot von kultiviertem Fleisch in Italien

Das italienische Parlament hat am 16.11.23 offiziell ein Verbot der Herstellung und des Verkaufs von kultiviertem Fleisch beschlossen sowie die Verwendung von alltagsnahen Begriffen für pflanzliche Alternativprodukte wie Steak auf pflanzlicher Basis verboten.

Ivo Rzegotta, Senior Public Affairs Manager beim Good Food Institute Europe:

„Dieses Gesetz nimmt den Verbrauchern nicht nur die Wahlfreiheit, sondern isoliert Italien auch von weiteren Investitionen und von zukunftsfesten Arbeitsplätzen in diesem wachsenden Bereich. Die Debatte über kultiviertes Fleisch in Italien wurde durch Fehlinformationen angeheizt, da bei den Anhörungen im Senat absichtlich Unternehmen und Befürworter von kultiviertem Fleisch ausgeschlossen wurden, während erklärten Gegnern von kultiviertem Fleisch viel Raum für unzutreffende Behauptungen gelassen wurden.”

Ivo Rzegotta: „Das in Italien auf den Weg gebrachte Verbot von kultiviertem Fleisch und die Beschränkungen bei den Produktbezeichnungen für pflanzliche Optionen widersprechen klar den Regeln des EU-Binnenmarktes und betreffen auch deutsche Unternehmen, die in Italien pflanzenbasierte Produkte verkaufen. Daher sollte die deutsche Bundesregierung nun von der Möglichkeit Gebrauch machen, entsprechende Einwände bei der EU-Kommission vorzutragen.”

Zum Hintergrund:

Die italienische Abgeordnetenkammer hat heute ein Gesetz verabschiedet, das die Herstellung und Vermarktung von kultiviertem Fleisch und die Verwendung verbietet. GFI Europe warnt davor, dass dieser Schritt zu einem Rückgang der Investitionen in Italien führt, italienische Forscher ins Ausland abwandern lässt und den Kampf gegen den Klimawandel zurückwirft, während andere europäische Länder – vor allem die Niederlande und Großbritannien, aber auch Deutschland – in diesen Sektor investieren.

Die Verbraucherinnen und Verbraucher in Italien scheinen das Thema anders zu sehen als die italienische Regierung: Eine Umfrage unter Menschen in Italien hat ergeben, dass 55% Interesse am Kauf von kultiviertem Fleisch haben, während 75% der Meinung sind, dass der Verbrauch von Fleisch aus der Tierhaltung reduziert werden muss.

Neben dem Verbot von kultiviertem Fleisch greift die Maßnahme auch in die Kennzeichnung von Produkten auf pflanzlicher Basis ein und verbietet die Verwendung von alltagsnahen Begriffen wie vegane Salami oder pflanzenbasiertes Steak für pflanzliche Optionen. Dies trifft unmittelbar die Unternehmen des Plantbased-Sektors und beeinträchtigt zudem massiv die Orientierung von Verbrauchern. Italien ist gegenwärtig der drittgrößte Markt für pflanzliche Alternativprodukte in Europa mit einem Umsatz von mehr als 600 Millionen Euro im Jahr 2022.

Die italienische Regierung hat angekündigt, das Gesetz mit beiden Maßnahmen nun der vorgeschriebenen EU-Prüfung zu unterziehen, bei der Mitgliedstaaten ihre Bedenken hinsichtlich einer möglichen Verletzung des EU-Binnenmarktes äußern können.

Pressekontakt:
Ivo Rzegotta
Senior Public Affairs Manager Deutschland
The Good Food Institute Europe
+49 (0)151 400 64 530

Pressemeldung in Englisch:

Italy bans cultivated meat, cutting itself off from innovation and blocking sustainable development

The Italian Chamber of Deputies has passed a law banning the production and marketing of cultivated meat and the use of meat-related names, such as ‘salami’ or ‘steak’, for plant-based meat products. The bill introduces fines between €10,000 and €60,000 for each violation.

The Italian Chamber of Deputies has passed a law banning the production and marketing of cultivated meat and the use of meat-related names, such as ‘salami’ or ‘steak’, for plant-based meat products. The bill introduces fines between €10,000 and €60,000 for each violation.

Francesca Gallelli, Public Affairs Consultant at the Good Food Institute Europe, said: “This bill not only deprives consumers of choice but also isolates Italy from the investment and job creation offered by this burgeoning industry. The debate surrounding cultivated meat in Italy has been fueled by misinformation, as hearings in the Senate intentionally excluded cultivated meat companies and supporters while allowing false claims from opponents of this sustainable food.

“We welcome the intention of the government to submit the law to the EU scrutiny and we hope member states can voice their concerns regarding its potential violation of the single market.”

This decision holds particular significance given Italy’s self-sufficiency rate for beef of 42.5%*. As a substantial importer of meat from both European and non-European countries, supporting the domestic production of cultivated meat could play a crucial role in bridging this gap.

The measure also attacks the labelling of plant-based products, prohibiting the use of everyday names like ‘plant-based salami’ and ‘vegan steak’. This measure directly affects Italian companies that make plant-based meat, which are regularly consumed by one in two Italians. Industry research indicates Italy as the third-largest European market for plant-based products, with sales surging 21% to exceed €600 million between 2020 and 2022.

Gallelli commented: “Eliminating the possibility of using familiar terms to facilitate product recognition undermines transparency, generating confusion for consumers where none currently exists, as demonstrated by surveys.”

The Italian Alliance for Complementary Proteins, which brings together industry companies, researchers and non-profit associations, commented: “This bill tells Italians what they can and cannot eat, stifles innovation, and likely violates EU law. It is truly disheartening that Italy will be excluded from a new job-creating industry and barred from selling more climate-friendly foods. Once famous for pioneering world-changing innovations like radio, microchips, batteries, performance automobiles, and ground-breaking fashion – Italian politicians are now choosing to go backwards while the rest of the world moves forward.”

A survey of Italian consumers reveals that 55% are interested in buying cultivated meat, while 75% believe that it is necessary to reduce the consumption of conventional meat.

Peer-reviewed research shows that cultivated meat could cause up to 92% less emissions than conventional beef. It could also reduce air pollution associated with meat production by up to 94%, and use up to 90% less land – freeing up space for more sustainable farming practices so we can satisfy growing demand for meat while protecting our environment. One recent study, which has not yet been peer-reviewed, is often cited in Italy as it claims cultivated meat would not be better for the environment than beef. This study is based on a number of incorrect assumptions about how cultivated meat is produced, and its findings deviate significantly from the wider literature on this topic.

A rigorous report into the safety of cultivated meat by the UN Food and Agriculture Organisation has also been frequently misrepresented despite finding that many of the potential issues “are already well known and existing equally as well in conventionally produced food”. It also dismissed some of the more outlandish claims made by opponents of cultivated meat.

Other governments across Europe are eager to unlock the benefits of cultivated meat.  In 2022, the Netherlands announced €60 million of public funding for research and development of cultivated meat and precision fermentation. In the UK, the government has earmarked £12 million for alternative proteins, including cultivated meat, while the Danish Government recently presented a national plan to support the development and uptake of plant-based meat.

The Spanish Government has invested €5.2 million in a project studying the potential of cultivated meat in preventing food-related diseases. In Catalonia, the federal government recently invested €7 million in a research centre that will help companies scale up the production of plant-based meat and fermentation.

*) 2023 National Data for beef imports

Quelle: GFI Europe